16. november 1910

Læserbrev

Hofteatrets skæbne overvejes

Hofteatret.
Skal det ødelægges?

Endnu ligger det gamle Hofteater ovenover de kongelige Stalde paa Christiansborg. Teaterrekvisitter, Fortæppe, Dekorationer er forlængst forsvundne, solgte ved Auktion, men den smukt formede lille Tilskuerplads og Scenerummet er endnu uforandrede, og naar man fra Scenen ser ud i Salen, kan man beundre den fine Arkitektur, hvoraf dette Teater har været præget.
I Virkeligheden er denne Scene en historisk Sjeldenhed. Ikke blot saaledes at forstaa, at der knytter sig historiske og teaterhistoriske Minder til det, men rent bygningsmæssig set. Thi der gives nu for Tiden i Europa kun ganske enkelte Teatre fra det 18de Aarhundrede, fra L’ancien-Régimes Dage, Teatre, der har dannet Baggrunden for Rococoens stilfulde Opførelser og livsglade Fester.
Et saadant enestaaende Teaterrum er det gamle Hofteater, der nu har 150 Aar at se tilbage paa. Ved et Besøg deroppe kan man forvisse sig om, hvor mange maleriske og karakterfulde Enkeltheder det selv nu i sin forsømte og vanrøgtede Tilstand, da det mere ligner et Møbelmagasin eller et Oplagsrum for udrangerede Arkiv-Sager end et Teater, rummer indenfor sine Vægge. Og det Spørgsmaal paatvinger sig En: Skal virkelig dette gamle Teater nu vies til Undergang? Ligger Øksen allerede ved dets Fod? Skal denne fint svungne Sal med dens nu visnede og støvklædte Ornamenter nedbrydes? Er der slet intet Haab om, at kunstinteresserede Mænd vil slaa et Slag for at bevare dette Teater som et historisk Mindesmærke?
Er det virkelig uundgaaeligt nødvendigt, at Hofteatret skal fjernes, for at Pladsen, det indtager, kan blive anvendt til Kontorer? Var det ikke er smuk Opgave at bevare denne mindeværdige Scene som et historisk Dokument? For et Teatermuseum vilde der her være en ganske ypperlig Plads. Omgivet af denne ærværdige Tilskuerplads og Scene kunde man med en Smule Fantasi tænke sig anbragt en historisk Samling, der illustrerede Teatrets Udvikling i Danmark. Ved Hjælp af Billeder, Dokumenter, Relikvier osv. Intet Teatermuseum i Verden vilde raade over et mere illusionsvækkende Lokale end dette Rum med dets historiske Kolorit, dets Mylder af morsomme og karakteristiske Enkeltheder i Form af Trapper, Balustrader, Afsatser osv.
Men Spørgsmaalet er og bliver dog dette: Skal Hofteatret ødelægges? Skal denne mærkelige Levning af Fortidens Teaterarkitektur fjernes? Forhaabentlig kan det i det yderste Øjeblik lykkes at faa forhindret, at en virkelig historisk Teaterbygning overgives til Tilintetgørelse, inden det grundig er blevet undersøgt, om den ikke kunde blive Ramme om et vordende Museum for scenisk Kunst, et Projekt, som vi ved, er under alvorlig Overvejelse i interesserede Kredse.

Carl Behrens.

Perioder

Emner

Katalogisering

Forlæg

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, Aften, 16. november 1910, s. 1

Læs også