3. januar 1911

Avisreportage

Debatindlæg om Hofteatrets mulige fremtid som talescene

Hofteatret som Talescene.
Det Møde, som ”Danske Dramatikeres Forbund” imorgen Aften afholder om Hofteater-Planerne, har paa Forhaand vakt megen Opmærksomhed. Foruden Forbundets Medlemmer er til at deltage i Forhandlingerne indbudt en Række Mænd, som med Rette antages at nære varm Interesse for de Bestræbelser, der nu er oppe for at skabe en Talescene for det kgl. Teater – saaledes bl. A. Teaterchef Weis, Direktør, Dr. Karl Mantzius, Professor Emil Poulsen, Godsejer, Folketingsmand Johan Knudsen, Direktør Benny Dessau o. fl.
Forbundets Formand, Forfatteren Albert Gnudtzmann har ved at tage Initiativ til dette Møde handlet med virkelig Klogskab, thi Sagen bliver nu indbragt for et Forum, som anser dens Løsning for et virkeligt Livsspørgsmaal for dansk dramatisk Kunst. Forhaabentlig vil det ogsaa lykkes at faa en oplysende Diskussion igang efter at Arkitekt Carl Thonning bar fremlagt sine Planer i Enkeltheder og forklaret dem.
Thi Oplysning og Forklaring behøves, da der stadig i Pressen af Folk, som mener mod Sagkundskab al kunne udtale sig om Talescenen, gives ganske vildledende Fremstillinger af Hofteater-Projektet, en Taktik, som kun synes at have til Hensigt at spænde Ben for denne virkelig sunde og gode Plan, der er afpasset efter de raadende Forhold og er pekuniært overkommelig. Det bør derfor en Gang for alle bestemt fastslaas, at den Hofteater-Plan. Arkitekt Thonning paa Foranledning af Konferensraad Heide og Direktør Hagemann har udarbejdet, selvfølgelig ikke medfører nogen Anvendelse af det gamle Hofteater. Den tager tværtimod Bygningen i hele dens Bredde i Brug, og det bliver derfor muligt at indrette en Scene, der fuldtud svarer til de Maal, Professor Pietro Krohn i sin Tid hævdede som ønskelige for en Talescene.
Enhver Paastand om, at det projekterede nye Hofteater vil blive for snevert eller for lille, for ”intimt”, som et Slagord lyder, er fremsat fuldstændig hen i det Blaa. Det nye Hofteater vil kunne blive en i enhver Henseende moderne Scene til ca. 1000 Tilskuere – altsaa tilstrækkeligt stort. Det vilde derfor være en smuk Tanke, om Hofteatret kunde indgaa som Led i den nuværende Genrejsning af Christiansborg. Et gammelt, stadig aabent kunstnerisk Spørgsmaal kan nu omsider finde sin Løsning, hvis alle Interesserede vil arbejde i samme Retning.
Og hvorfor skulde det ikke en eneste Gang kunne ske her i Danmark?

Perioder

Emner

Katalogisering

Forlæg

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende Aften, 3. januar 1911, s. 1

Læs også