17. november 1910

Avisreportage

Planerne for at indrette et teatermuseum i Hofteatret omtales

Hofteatret paa Kristiansborg.
Man vil søge at bevare det.
Et Teatermuseum?

Khhvn., d. 17. Novbr.

Blandt de mange Planer, som i Aarenes Løb har været fremme om Oprettelsen af en Taleseene, har der ogsaa været en, der gik ud paa at indrette det gamle Hofteater paa Kristiansborg Slot til det Brug. Planen maatte dog hurtigt opgives, da Pladsforholdene ikke tillod en saadan Ordning, og da man senere tog fat paa Genopførelsen af selve Slottet, var det Bestemmelsen, at Hofteatret skulde forsvinde og omdannes til Kontorlokaler eller lignende.
Denne Bestemmelse har imidlertid vakt Sorg hos en del teaterinteresserede Mænd, og der er for Tiden Bestræbelser oppe for at bevare Teatret, der ligger oven over de kongelige Stalde.
Hofteatret er over 150 Aar gammelt og skal være enestaaende i sin Slags i hele Europa. Alle dets Dekorationer og Sceneudstyr er ganske vist i sin Tid bleven solgte ved Auktion, men ellers er de oprindelige Arrangementer bevarede, og selv om det nu, da Rummet benyttes til Oplagsrum og lignende, er vanskeligt at danne sig en Forestilling om Teatrets Indre, paastaar de kyndige, at det skal være en af de allersmukkeste Scener, der er bevarede fra Rokokkotiden. Desuden knytter der sig en Mængde historiske Minder til det, saa ogsaa af den Grund vilde det være ønskeligt, om det kunde bevares.
Man vil derfor som sagt søge at faa den trufne Bestemmelse forandret, hvis det paa nogen Maade kan lade sig gøre. Saafremt det skulde lykkes, er det Meningen at indrette Hofteatret til et teaterhistorisk Museum. Saadanne Museer findes i adskillige europæiske Storbyer, og man mener, at der vil være særlig gode Betingelser for at faa et lignende i København, hvis det kan lykkes at redde Hofteatret fra Undergangen.
Liber.

Perioder

Emner

Katalogisering

Forlæg

Bornholms Avis og Amtstidende, 18. november 1910, s. 1

Læs også